Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Visszatekintés 2022 - Elkészült és átadásra került a Kőporosi élménypont

Visszatekintés 2022 - Elkészült és átadásra került a Kőporosi élménypont
Megnyílt a világörökségi Kőporosi-pincesor új látogatóközpontja és infografikai kiállítása. A látogatóközpont lehetővé teszi a Kőporosi-pincesort meglátogató vendégek és érdeklődők korszerű és színvonalas kiszolgálását, borkóstolások, kultúrális- és gasztronómiai rendezvények lebonyolítását.

A Tokaji Borvidékért Fejlesztési Tanács vezetésével  településünk önkormányzata egy turisztikai- és élménypontot hozott létre a Kőporosi Pincesor tetejében. Az új létesítmény egyszerre szolgálja majd a közösségi rendezvényeket és a helyi borászokat is. A legtöbb pince ugyanis nem alkalmas arra, hogy nagyobb vendégseregeket leültethessünk, így a borkóstolásos események már nagyobb 40-50 fős csoportok részére is megoldhatóvá váltak.  

A pincesor tetején elhelyezkedő  építményben és borteraszán a hangulatos pincesorok körbesétálása után megpihenve a látogatók gyönyörködhetnek a páratlan panorámában, az alattuk elhelyezkedő völgyben és faluban, a szemközti Gomboshegyi Pincesorban, valamint a körbefutó zempléni hegycsúcsokban, ahol jó időben ellátni az újhelyi sátor-hegyekig, és a bodrogközi sík vidékre is. 

A pályázati projekt zárásaként sorra kerülő átadáson beszédet mondott Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Rák József polgármester, a kiállítást pedig Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. igazgatója mutatta be.

 

 

A fejlesztés a GINOP-7.1.9-17-2018-00025 "Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján" projekt keretén belül, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nkft. és Hercegkút Község Önkormányzata beruházásában valósult meg.  
 
Projektgazda: 
Hercegkút Község Önkormányzata – Rák József polgármester 
Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. – Dévald István ügyvezető igazgató 
 
Tervezés: 
Engedélyezési tervek : Hello Wood, BLOKK Építész Műhely 
 
Építész és belsőépítész tervezők: 
Hello Wood – Huszár András, Mangliár László, Bányai Csaba, Pozsár Péter, Szelecsényi Balázs, Ráday Dávid 
BLOKK Építész Műhely – Börzsei Tamás, Nagy Nándor, kiviteli tervek: Rex-Bau Kft. 
 
Generáltervezés: 
Beke T. István 
 
Kiállítás: 
Élménypont infografika kiállítása: Juhász Anna, Virág Zsolt 
Kiállításrendezés: Magyar Kastélyprogram Kft. 
Grafikai tervezés: Antiqua Kft. – Antal Tamás